Dołącz do MEDYK.ONLINE

Oferujemy​

Elastyczne warunki zatrudnienia

Praca zdalna bez względu na miejsce pobytu, wystarczy dostęp do internetu

Wygodną formę porady medycznej

Masz 24 godzin, aby udzielić porady pacjentowi przez e-mail

Wirtualna rejestracja i profesjonalna obsługa pacjenta

Nasza rejestracja pracuje dla Ciebie 24h/7

Promocja Twojej Prywatnej Praktyki

Dzięki MEDYK.ONLINE pacjent szybciej i łatwiej trafi do Twojej Prywatnej Praktyki

Jak to działa?​

1

Pacjent w ramach porady:

  1. Może skonsultować wyniki badań.
  2. Uzyskać fachową poradę medyczną.
  3. Otrzymać skierowania i zalecenia.
  4. Zamówić e-receptę*.
  5. Zadać lekarzowi dodatkowe pytanie do 24h po poradzie.
  6. Załączyć pliki z wynikami badań, zdjęciami.

    *Zgodnie z art. 42 podpunktem 2 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty na podst. Dz. U. z 2018 r. poz. 617, 650, 697 lekarz ma prawo odmówić wystawienia recepty

2

Otrzymasz SMS o zleceniu:

  1. Porada medyczna
    – odpowiadasz na pytanie e-mailem,
  2. Porada medyczna + e-recepta
    – odpowiadasz na pytanie poprzez platformę Medyk.Online

    Formularz zdrowotny pacjenta wraz z jego pytaniem trafia do naszego moderatora, który wstępnie je weryfikuje.

3

Udzielasz porady do 24 godzin

  1. Twoja odpowiedź trafia do naszego moderatora.
  2. Medyk.Online dostarcza odpowiedź i ewentualną e-receptę pacjentowi.

    Masz prawo odmówić wykonania porady bez podania przyczyny.

4

Nowoczesne zasady współpracy

  1. Proste rozliczenia tygodniowe, rozliczamy się za każdą udzieloną poradę.
  2. Pozyskujemy dla Ciebie pacjentów.
  3. Prowadzimy dla Ciebie rejestrację.
  4. Promujemy Twoje usługi i Twoją praktykę.
  5. Nasza infolinia jest dostępna dla pacjentów 24h/7.
  6. Możliwość świadczenia usług zdalnie przez internet.
  7. Możesz świadczyć usługi w każdym miejscu i o każdej porze.​

Przykładowe porady

Porada dot. zabiegu

  1. Przeziębienie, a zabieg powiększania ust kwasem hiauluronowym
    W piątek (dziś jest środa) jestem umówiona na zabieg powiększania ust kwasem hialuronowym. Problem polega na tym, że od 2 dni jestem przeziębiona, ale gorączka już zeszła, został tylko katar i lekki ból gardła. Czy jeśli postaram się jeszcze wykurować, to mogę podejść do zabiegu? Bardzo mi zależy, ponieważ moja lekarka która ma przeprowadzić zabieg wyjeżda i musiałbym długo czekać na kolejny termin. Dodatkowo, jakie mogłyby być ewentualne powikłania po zrobieniu ust w moim stanie?

    Odpowiedź lekarza:
    Uważam, że infekcja jest przeciwwskazaniem do zabiegu.Zmniejszona odporność może wywołać opryszczkę na ustach i wtedy mogą być komplikacje.Zdecydowanie należy odczekać. Uogólniona infekcja jest przeciwskazaniem do wykonania zabiegu. Ryzyko powikłań zdecydowanie przewyższa ewentualne korzyści z zabiegu.Może dojść do szerokiego spektrum powikłań: stan zapalny–> ropień w miejscu podania.

  2. Leczenie boreliozy, a zabieg
    Czy podczas leczenia boreliozy doxycyclina można być operowanym? Mam mieć endoproteze kolana, gdyż miesiąc temu artroskopie okazała się całkowicie nieskuteczna, a ból jest jeszcze silniejszy… Czy to może być skutkiem infekcji borelii?

    Odpowiedź lekarza:
    Dzień dobry. Spokojnie można być operowanym, zażywając doksycyclinę .tylko trzeba to zgłosić anestezjologowi.Problemy ze stawem kolanowym nie mają związku z boreliozą 

Interpretacja wyników badań

  1. Badanie Varicella Zoster IgM oraz IgG

    Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników w kierunku ospy wietrznej.
    Varicella zoster virus (ospa wietrzna) Przeciwciała w kl. IgG – wynik 7,32 Ratio
    < 0,8 Ratio: wynik negatywny
    >=0,8 – < 1,1 Ratio: wynik graniczny
    >= 1,1 Ratio: wynik pozytywny
    Badanie wykonano metodą ELISA
    oraz
    Varicella zoster virus (ospa wietrzna) Przeciwciała w kl. IgM – wynik 0,16 Ratio
    < 0,8 Ratio: wynik negatywny
    >=0,8 – < 1,1 Ratio: wynik graniczny
    >= 1,1 Ratio: wynik pozytywny
    Badanie wykonano metodą ELISA
    Odpowiedź lekarza:
    Stan po przebyciu ospy wietrznej. Odporność nabyta bez wskazań do dalszego postępowania

  2. Badanie na toksoplazmozę (IgG, IgM)
    Witam, bardzo proszę o interpretacje wyników. Obecnie jestem w 32 tyg ciąży. Przeciwciała w kl IgG < 0,130 IU/ml a normy to <1,0 niereaktywny; >1,0<3,0 niejednoznaczny; >3 reaktywnyPrzeciwciała w kl IgM 0,223 S/CO a normy to < 0,8 niereaktywny; >0,8<1,0 niejednoznaczny; >1,0 reaktywny.Bardzo proszę o interpretacje wyniku.

    Odpowiedź lekarza:
    Wyniki badania poziomu przeciwciał w Pani przypadku świadczą, iż nie jest Pani zarażona pasożytem wywołującym toxoplazmozę. Niskie miano przeciwciał w klasie IgG sugeruje jednak brak kontaktu z patogenem w przeszłości, a tym samym brak swoistej odporności na chorobę. Sugeruję powtórne oznaczenie wyników za 4 tygodnie.

Porada dot. stosowania leków

  1. Izotek dawkowanie
    Leczę się izotekiem. Ważę 62kg. Ile powinienem przyjąć leku na kg masy ciała? Jakie są maksymalne dawki leku i ile powinno przebiegać średnio leczenie? Zapomniałem o to zapytać lekarza a kolejna wizyta będzie za niecałe 2 miesiące czasu a bardzo mnie to ciekawi ,bo trochę o tym czytałem.

    Odpowiedź lekarza:
    Zalecana dawka terapeutyczna przy leczeniu tradziku to 0,5-1,0mg/kg masy ciała czyli w Pana przypadku dawki oscylowały by w granicach od 30-60 mg / dziennie. Leczenie zaczyna sie zazwyczaj od nizszych dawek, zeby sprawdzic jak pacjent toleruje lek i efekty uboczne pod postacia wysychania sluzowek oraz skory. Czas terapii zalezy od wyjsciowej dawki. Z reguły zalecane jest zeby osiagnac sumaryczna dawke terapeutyczna w granicach 120-150mg/kg masy ciala podczas całkowitego kursu leczenia

  2.  Dawkowanie doksycyliny przy podejrzeniu chlamydią
    Czy przy podejrzeniu chlamydii t doksycylina w dawce 100mg przez 5 dni wystarczy
     

    Odpowiedź lekarza:
    Zgodnie z przyjętymi w Polsce wytycznymi IUSTI (2015) podstawą leczenia infekcji dróg moczowo-płciowych spowodowanych przez Chlamydia trachomatis jest wykonanie testu NAAT np. PCR DNA z moczu u mężczyzn, a wymazu z pochwy/tarczy szyjki macicy u kobiet, ew. pozytywny w/w test u partnera seksualnego. W przypadku niepowikłanego zapalenia cewki leczeniem z wyboru jest doksycyklina 2x100mg przez 7 dni lub pojedyncza dawka azytromycyny 1g.

Zasięgnięcie drugiej opinii

  1. Druga opinia lekarska przy interpretacji wyników USG piersi.

Witam serdecznie, bardzo bym prosiła o interpretację wyników USG piersi. Mam 34 lata, jestem po przebytej terapii hormonalnej.

Sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej.
W sutku lewym rozproszone torbiele proste o śred. do 5 mm. Na godz. 1-ej, 1 cm od otoczki zaburzenie echogramu tkanki gruczołowej z drobynmi torbielami w obszarze 9x6mm.
W sutku prawym pojedyncze, rozproszone torbiele proste o śred. do 4 mm.
Na godz. 9-ej, 2cm od otoczki torbiel złożona o wym. 5 x 5 mm.
Przewody mlekowe obustronnie nieposzerzone. Skóra i tkanka podskórna bez zmian.
Palpacyjnie brak wyczuwalnych patologicznych oporów. Doły pachowe wolne od struktur patologicznych. BIRADS 3.

Ostatnie USG miałam wykonywane w październiku (rowniez BIRADS 3) i nie wykazało ono zaburzenia echogramu w lewiej piersi. Za to była torbiel złożona, której teraz nie ma w lewej piersi a która pojawiła się w prawej. Lekarz wykonujący USG stwierdził, że wyniki są w miarę ok i nie ma powodu do zmartwien. Prosiłabym jednak o drugą opinie oraz o wytlumaczenie, co to takiego zaburzenie echogramu tkanki. Czy to jednak coś poważnego?

Odpowiedź lekarza:
Witam , wynik USG piersi nie budzi niepokoju onkologicznego- BIRADS 3 -oznacza że radiolog zaleca kolejną kontrolę za 6 m. Torbiele nie mają znaczenia onkologicznego, nie wymagają ścisłej kontroli ,a zaburzenie echogramu -to nieokreślone zaburzenie struktury piersi, wynikające najpewniej z obrzeku tkanki gruczołowej -wynikające z fazy cyklu miesiaczkowego lub przebytej hormonoterapii – do obserwacji. Proszę się nie martwić.

Pytanie chorobowe od zdiagnozowego pacjenta

  1. Możliwość zakażenia chorobą weneryczną
    Jakiś czas temu miałem kontakt seksualny z nieznaną mi osobą. Obecnie obawiam się zarażenia chorobą weneryczną głównie kiłą lub hiv. Po około 2,5 tygodnia od zdarzenia zrobiłem badania z krwi( między innymi na hiv, kiłe RPR/VDRL ). Wyniky wyszły ujemne. Wiem że to troche za wcześnie ale mam pewność że do tej pory byłem zdrowy. Badanie na kiłe chciałem powtórzyć po 6 tygodniach od zdarzenia. Jednak po jakiś 3,5 tygodnia zaczęło boleć mnie gardło, powiększyły mi się węzły na szyji dostałem gorączki i pojawiła się ropa na migdałach. Poszedłem do lekarza który stwierdził angine i przepisał antybiotyk Ospamox 1g na 10 dni o 12 godzin. Antybiotyk skończyłem brać około 5 tygodnia od zajścia. Po antybiotyku objawy mineły. I teraz pytanie czy w związku z braniem antybiotyku wykonanie badania na kiłe RPR/VDRL po 6 tygodniach od zdarzenia ma sens? Jeśłi nie to ile powinienem odczekać by uzyskap pewny niezafałszowany wynik. 7, 8 tygodni? od kontaktu czy jeszcze dłużej? A może wykonać jakieś inne badanie na tą chorobę?
    Odpowiedź lekarza:

    Zdecydowanie warto powtórzyć test RPR/USR/VDRL i TPHA. Amoksycylina nie jest antybiotykiem rekomendowanym w leczeniu kiły wczesnej, jednak może spowolnić rozwój choroby i maskować jej objawy we wczesnej fazie – dawać wynik fałszywie ujemny. Proponowałbym stosować abstynencję seksualną i skontrolować badania po 6 i 12 tygodniach od kontaktu.
    Bez pełnego wywiad u trudno właściwie dobrać diagnostykę, ale w przypadku anginy po przygodnym stosunku warto byłoby wykonać wymaz z gardła do badania PCR w kierunku rzeżączki.
    Dodatkowo, po tym okresie zalecałbym skontrolować HbsAg i przeciwciała anty-HCV (ponieważ wirusy zapaleń wątroby również przenoszą się drogą płciową) oraz HIV antygen/przeciwciało (HIV Combi).

  2. Problem kardiologiczny przy chorobie Hashimoto
    Problemy z sercem – cierpie na poranne ( nei tylko, ale szczególnie mnie to dotyka) kołatania serca/ przyśpiesozne bicie serca zaraz po przebudzeniu. Dlaczego tak się może dziać , jakie badania powinnam zrobić? Miałam USG, Holter wykryto neiznaczne przyspieszenia, nie dotalam leków, brak innych wad. Raz byłam w szpitalu również nic nie wykryto mimo objawów.Choruję na tarczycę Hashimoto, biorę leki, ale kołatanie sięutrzymuje szczególnie po przebudzeniu bardzo mocno kołata mi serce, czuję to dośc intensywnie. CO może byćprzyczyną ? (potas w normie, morfologia w porzadku, wazę 50 kg, 163 cm)

    Odpowiedź lekarza:
    Dzień dobry. Proponuję wykonać ponownie badanie holterowskie, najlepiej 48-godzinne lub dłuższe np. 7 dobowe i 12-kanałowe. Arytmie, zwłaszcza napadowe bywają trudne do uchwycenia. Nie mniej jednak konieczne jest „polowanie” holterowskie na taki zapis. Do tego najlepiej nadaje się Holter Event – założony na kilka dni. W czasie badania należy skrupulatnie prowadzić dzienniczek pacjenta i opisać kołatania serca z podaniem czasu początku i zakończenia arytmii. Tylko analiza badania holterowskiego synchronizowana z dzienniczkiem objawów pozwoli na postawienie rozpoznania.

MEDYK.ONLINE

WYGODA

Pracować możesz w każdym miejscu i czasie

BEZPIECZEŃSTWO

Dane Twoje i pacjentów są szyfrowane

OSZCZĘDNOŚĆ CZASU

Zdalnie możesz wystawić e-receptę

Prześlij Nam Swoje Zgłoszenie

Trwa wczytywanie
X